A tantermen kívüli digitális munkarend szabályai

Az oktatás 2020. március 16-tól iskolánkban is tantermen kívül, digitális munkarendben kerül megszervezésre.

Ahhoz, hogy a digitális felületeken keresztül zökkenőmentesen, konfliktusok nélkül és biztonságosan történhessen meg az oktatás, összeállítottuk az alábbi tudnivalókat arról, hogy mit szabad, mit illik tenni a tanárok és a diákok egymással megosztott információival. Olyan szabályok ezek, amelyekre az internet világában egyébként is figyelni kell, és most, hogy a jelenlegi helyzetben hirtelen ennyire megnőtt a digitális térben eltöltött idő, még fontosabb.

 1. Ne ossz meg személyes információt, például jelszavakat, azonosítókat senkivel az interneten.
 2. Csak olyan anyagot ossz meg másokkal, ami vagy a saját szerzeményed, vagy pedig engedélyt kértél a szerzőtől (tanárodtól, osztálytársadtól) a megosztásra.
 3. Videochat, vagy hasonló kommunikáció során egyeztess a tanároddal és osztálytársaiddal, mielőtt képernyőfotót vagy hangfelvételt készítesz. Ezeket csak tanulási célra használd fel! Mielőtt másokról készítesz vagy osztasz meg fotót, videót, emlékezz vissza a személyiségi jogok védelmére, amelyek az interneten is legalább ugyanolyan fontosak!
 4. Mielőtt hozzászólsz vagy kommentelsz, emlékeztesd magad a következő mottóra: „Ha nem elfogadható offline, akkor nem elfogadható online!”
 5. Figyelj oda másokra, segítsétek az információáramlást, de csak a megbízható forrásból származó információt adjátok tovább. Figyeld azt a kommunikációs felületet, amiben a tanároddal megegyeztetek.
 6. Ha bármi problémát, furcsaságot tapasztalsz, jelezd tanárodnak.
 7. Csak azt az applikációt, platformot használd, töltsd le, amit a tanárod javasol. Olyan applikációkat kezdünk el használni, amelyek biztonságosak és megbízhatóan működnek. Nagyon sok javaslat és ajánlás van az interneten. Ha nem tudod, egy felület megbízható-e, kérdezd meg a tanárodtól.
 8. Javasoljuk, hogy a félreértések elkerülése végett a különböző felületeken a saját nevedet add meg felhasználónévnek, hogy egyértelműen követhető legyen, hogy ki mit csinál. Fontos az is, hogy az általad esetlegesen feltöltött, beküldött állományoknak is legyen rád utaló elnevezése. Figyelj arra, hogy az előbb említett állomány megnyitása ne igényeljen speciális programot, kodeket, valamint arra is, hogy mérete ne legyen túl nagy.

Az adatvédelemmel és személyiségi jogokkal foglalkozó törvényi szabályozás:

 1. GDPR: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/679 RENDELETE
 2. Polgári Törvénykönyv 2013. évi V. törvény 2:42. § és 2:43. §
 3. Büntető Törvénykönyv 2012. évi C. törvény XXI. fejezet 219. §, 226/A. §, 226/B. §
  és 227. §