Kirándulás a Mercedes-nél

2019. március 27-én gyárlátogatást tett a 11.F osztály Bite Jenő tanár úr szervezésében és vezetésével a kecskeméti Mercedes-Benz autógyárban. A kirándulás nagyon érdekesre és kellően megterhelőre sikerült.

Még a vonaton eldöntöttük, hogy négy km séta nem akadály, ezért gyalog indultunk ki a gyárhoz. A cél megközelítése a Dankó Pista utcán (!), majd ipartelepi utakon, épülő kerékpárúton, szántáson, árkon-bokron keresztül történt. A valóságos  táv megtétele után - amely az eredetinek számított távolságnak a duplája lehetett a sok kerülőút miatt - elcsigázva és holtfáradtan léptünk be a gyárkapun.

Hirtelen egy ultramodern világba csöppentünk, ahol a robotoké a főszerep. A présüzem óriási présgépei félelmetesek voltak. A szerelők éppen javították az egyiket, a karosszériaüzemben pedig a robotok különböző kötési eljárásokkal hegesztették, sajtolták, lapolták össze a karosszériaelemeket. Érdekes volt, hogy minden robot a karosszériához rendelt RFID chip alapján tudta, hogy milyen munkafázisokat kell elvégeznie az adott karosszérián.

Nagyon érdekes kirándulás volt a mágnesesen vezérelt automata szállító eszközöktől kezdve a kész autók soráig. Az összeszerelő üzem sajnos most nem volt látogatható típusváltás miatt, de így is felejthetetlen élménnyel tértünk haza.