Határtalanul a Tisza mentén - Bolyaisok a GD-ben

Márciusban került sor az első utazásra, amikor Szegeden és környékén kalauzoltuk végig az Aknaszlatináról érkezett vendégeket 30 tanulót és 3 tanárt, akik megismerkedtek az iskolánkkal és a környék látnivalóival.

Az 1. napra tervezett összes program elmaradt, mert a határon eltöltött 5 órás várakozás miatt csak este 10 órakor ért a csoport Szegedre. A szálloda előtt vártuk őket, majd a vacsora után nyugovóra is tértek.

A 2. napon vezetett túra segítségével bemutattuk a vendégeinknek Szeged nevezetességeit. A hideg idő ellenére a Tisza partról indulva bejártuk a belvárost. Megtekintettük a Fogadalmi templomot és a Zsinagógát kívül-belül, végig sétáltunk a Dugonics téren, a Kárász utcán, a Széchenyi téren, majd ebédelni és felmelegedni betértünk az iskolába.

Szeged, Belvárosi híd

Ebéd után Ópusztaszerre utaztunk, az emlékparkban megtekintettük több kiállításait, beleértve a Feszty-körképet is. A tanulók közül néhányan ősmagyar ruhákba is beöltöztek. A látogatás végén az egész parkot körbe sétáltunk.

Ópusztaszer

A 3. napon a Mini Hungary Parkba látogattunk Mórahalmon. Egy rendhagyó történelem óra keretében a kiállított makettek segítségével megismerkedtünk a kárpát medence épületeivel, és ezek segítségével a történelmi tényeket is felidéztük.

Mórahalom

A délutánra tervezett kerékpártúra helyett iskolai programot szerveztünk. Ekkor került sor a két bemutatkozó videó megtekintésére, illetve egy rendhagyó történelemórára, ahol az iskola vezetősége és az érdeklődő tanárok is részt vettek. Szóba került a mindennapi élet Kárpátalján, az oktatás helyzete, az anyanyelv ápolása. A következő 2 órában a tornateremben több sportágat is kipróbáltunk együtt, mindenki kedvére mozoghatott. Bepótoltuk az ismerkedést a Kárpát-medence ételeivel, igaz főleg digitális formában, de azért az alapanyagokkal is és a főzéssel is megbarátkoztunk.

Sport

Estére maradt a kulturális program, a teljes csoport megtekintette a Gábor Dénes Alapítvány által szervezett gála estet, ahol az Aknaszlatináról érkezett vendégek három tagja is fellépett, hatalmas sikerrel.

A vendég diákok műsora az Alapítványi esten

A 4. nap a vendégek Budapest érintésével elindultak haza, a programban részt vevő tanárok vállalták az idegenvezetést, és megmutatták a Hősök terét, a belvárost és a Budai Várat is (1. p.e.). A városnézés után a vendégek hazaindultak és éjfél körül megérkeztek.