Kazinczy-verseny Csongrád megyei döntője - 2020. március 6.

Iskolánk – a Kazinczy-díj Alapítvány felkérésére – 21. alkalommal vállalkozott a verseny megrendezésére. Annak ellenére, hogy már rutinból megy a szervezés, mondhatni a kisujjunkban van a rendezés minden egyes mozzanata,sok-sok munkával és feszültséggel járt az előkészítés és lebonyolítás. Végül jól sikerült a rendezvény, színvonalas volt, elégedettséggel tölthet el mindannyiunkat.

18 iskolából érkezett 33 versenyző, akik gimnáziumi és szakképző kategóriában mérték össze tudásukat. Három feladattal kellett megbirkózniuk: az írásbeli hangsúlyjelölést követően a versenyzők felolvasták szabadon választott szövegüket, majd egy  számukra ismeretlen esszérészletet kellett előadniuk rövid felkészülés után. Ez utóbbi nem volt könnyű, itt kiderült, kik azok, akik igazán értik, amit olvasnak.

Ez a verseny nem csak arról szól, hogy kinek van tökéletes kiejtése, szebb hangszíne, ki tud jobban olvasni. Wacha Imre nyelvész, aki legalább ötvenszer zsűrizett az országos versenyeken Győrben, mindig azt mondta, hogy nem szépen, hanem okosan kell olvasni, azaz értőn és értetőn. A magyartanítás egyik feladata a szövegértés fejlesztése, ez a verseny is ezt szolgálja. Ez válasz lehet azoknak, akik korszerűtlennek gondolják ezt a megmérettetést. Ha még hozzátesszük, hogy a gyakorlás és a verseny során hány tartalmas, igényesen megfogalmazott írással találkoznak a gyerekek, azt mondhatjuk, ez az egyik legfontosabb anyanyelvi verseny, amelynek életben tartása megér minden fáradságot.

Iskolánk tanárai, vezetői már 21 éve így gondolkodnak, ezért nem volt kérdés, hogy vállaljuk-e idén is a verseny megrendezését. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

A győri országos döntőbe továbbjutott tanulók:

 1. Gimnázium – Csongrád megye:
  Szlivka Dóra – Németh László Gimnázium, Általános Iskola, Hódmezővásárhely
  Pásztor Klaudia – Horváth Mihály Gimnázium, Szentes
 1. Szakképző – Csongrád megye:
  Faur Kata Emese – HSZC Boros Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Szentes
  Vicsek Antónia – HSZC Boros Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Szentes
   
 2. Gimnázium – Szeged:
  Veres Kata Mária – Karolina Gimnázium
  Sebesvári Eszter – SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola
   
 3. Szakképző – Szeged:
  Gyurcsik Andrea – Szegedi SZC Gábor Dénes Szakgimnáziuma éa Szakközépiskolája
  Marosváry Dániel – SZSZC Déri Miksa Szakgimnáziuma